Mimo pandemii sukces Tarnowskich restauracji…

 

„Poland 100 best restaurants” to najbardziej kompetentny polski przewodnik po polskiej gastronomii. Od 11 lat ocenia restauracje wykorzystując jednocześnie kilka płaszczyzn. Na ostateczny wynik składa się zespół informacji z opinii Gości w internecie, praca ankieterów, głosowanie w internecie i bezpośrednie wizyty tajnych testerów. Sposób obróbki tych informacji pozostaje tajemnicą organizacji, ale obecność uznanych szefów kuchni w czołówce zestawienia sprawia iż branża gastronomiczna (kucharze) oceniają zestawienia jako bardzo rzetelne.

Raz w roku (zwykle pod koniec danego roku) dokonywana jest prezentacja listy 100 najlepszych restauracji podzielonych na kategorie określone liczbą widelców.

Spośród restauracji z Tarnowa i okolic dotychczas wyróżniane były dwie. „Cristalino Kuchnia i Wino” z Mościc, oraz „Belle Epoque”z Dworku Prezydenckiego w Zgłobicach. Za rok 2018 i 2019 „Cristalino” wyróżnione było jednym widelcem, zaś „Belle Epoque” dwoma.

Rok 2020 (X edycja listy) był bardzo trudny dla gastronomii. Restauracje pozostawały zamknięte od marca do maja. Drugie zamknięcie nastąpiło  w październiku i trwa nadal. Restauracje mogą pracować tylko na wynos i z dowozem a hotelowe (tak jak obie wymienione) mogą serwować tylko posiłki do pokoi Gości.

„Poland 100 Best Restaurants” postanowił mimo pandemii dokonać oceny i z kilkutygodniowym opóźnieniem przedstawił 22 lutego listę wyróżnionych restauracji na wirtualnej tym razem gali.

Wśród restauracji wyróżnionych za 2020 rok z Tarnowa i okolic ponownie znalazły się „Cristalino Kuchnia i Wino” z Mościc, która awansowała do grona restauracji nagrodzonych dwoma widelcami. „Belle Epoque” ze Zgłobic także awansowała do grupy restauracji szczycących się trzema widelcami.

Sporą niespodzianką jest pojawienie się w zestawieniu restauracji „Różana – Batorego 19” zlokalizowanej w zabytkowym dworku w centrum Tarnowa. Dlaczego? Ruszyła ona pierwszego marca (właśnie zbliża się rok od otwarcia) i działała normalnie raptem dwa tygodnie. Po tym okresie przeszła do dowozów swoich dań. Gdy restauracje ponownie otwarto w maju przystąpiła do pracy, która zaowocowała silną pozycją na lokalnym rynku.

Restauracja nie tylko została sklasyfikowana wśród 100 najlepszych, ale od razu znalazła się wśród restauracji wyróżnionych trzema widelcami co jest wyjątkowym wyróżnieniem. Zwykle oceniający są ostrożni w stosunku do nowych obiektów, które dopiero po pewnym czasie awansują do kolejnych poziomów. Nie bez znaczenia pewnie był tu fakt iż wszystkie trzy wymienione restauracje to obiekty należące do jednej grupy hoteli i restauracji Cristal Park. Zapewne oceniający uznali iż kolejna restauracja w dobrze zarządzanej sieci z pewnością utrzyma poziom w kolejnych latach więc wysoka ocena na początek jest zasadna.

Tarnów zaczyna wyrastać na lokalną oazę dobrej gastronomii. Skoro aż trzy lokale z bardzo dobrymi notami znajdują się tutaj. Wystarczy przypomnieć, iż miast wojewódzkich (takich jak Tarnów) lub większych było 49. W Polsce jest też sporo miast większych od Tarnowa z dużym potencjałem turystycznym i gospodarczym. Statystycznie (w przeliczeniu na liczbę mieszkańców) miasto wybija się na kulinarnego lidera!

Co jest niezwykłego w trzech wyróżnionych restauracjach?

„Różana – Batorego 19” to oprócz wyjątkowego miejsca (zabytkowy podmiejski dworek pośród miejskich kamienic) kuchnia oparta o naturalne lokalne produkty. Czerpie z kuchni mieszczańskiej dodając do dań nowoczesną prezentację i nowe technologie.

„Cristalino Kuchnia i Wino” – jak sama nazwa mówi jak w soczewce (cristalino – soczewka w oku w języku hiszpańskim) koncentruje się dobra kuchnia i wyjątkowa kolekcja win (nagradzana od lat przez Wine Spectator). To kuchnia światowa i jedyne w swoim rodzaju „Winarium” gdzie można wybrać wino do posiłku (bogata kolekcja win polskich i lokalnych).

„Belle Epoque” – to restauracja w zabytkowym dworze w Zgłobicach. Ukazuje kuchnię dworską, w której jakość składników, świeżość ziół i pietyzm wykonania daje dania będące kulinarnymi dziełami sztuki. Dania latem można konsumować w ogrodzie który otacza zabytkowy park. Jest to jedyne w swoim rodzaju połączenie doznań kulinarnych z pięknem przyrody (zieleń, śpiew ptaków).

Niestety z uwagi na pandemię restauracje nadal pracują na razie z ograniczeniami. „Różana” oferuje dania na wynos i z dowozem, „Cristalino” i „Belle Epoque” obsługuje głównie gości nocujących w hotelu serwując posiłki do pokoju. Miejmy nadzieję, że obecne obostrzenia szybko przestaną być potrzebne i restauracje powrócą do normalnego funkcjonowania!

Witold Kisała

Prezes Zarządu

Hotel Cristal Park Sp. z o.o.

 

 

www.cristalino.pl

www.belle-epoque.pl

www.rozana-batorego19.pl

 

Post Author: kadr